Méz
A méz egy édes, sűrű folyadék, amelyet a méhek készítenek a növények virágainak nektárjából. A méhek a nektárt összegyűjtik, majd a szájukban lévő enzimekkel keverik, és visszaöklendezik a méhkasba, ahol folyamatosan keverik, tárolják és párologtatják a nedvességet, hogy végül sűrű, édes mézet kapjanak.
A méz számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, mivel gazdag antioxidánsokban és antibakteriális vegyületekben. A méz fogyasztása javíthatja az immunrendszert, segíthet a torokfájás és a köhögés enyhítésében, valamint a sebgyógyulást is felgyorsíthatja.
A méz széles körben felhasználható édesítőszerként, valamint ételek és italok ízesítőjeként is. Számos édesség, péksütemény és desszert készítéséhez használják, de az egészséges ételek és italok, például a müzli, a joghurt vagy a smoothie ízesítésére is alkalmas.
Fontos megjegyezni, hogy a méz magas cukortartalma miatt magas kalóriatartalmú élelmiszer, így mértékkel kell fogyasztani.
3
termék
1
3
3
termék
1
3